Kora Dijkshoorn   

Praktijk voor Psychotherapie

Assertiviteitstraining

Regelmatig geef ik samen met Doris Seibert assertiviteitstrainingen waarin we deelnemers leren om zekerder sociale situaties te betreden, en wel op zo’n manier dat men zelf ook tevreden is over het eigen gedrag. Dit geeft deelnemers meer vrijheid, zekerheid, kracht en zelfvertrouwen. Deze trainingen zijn bedoeld voor mensen die beter voor zichzelf willen leren opkomen, zich vrijer willen bewegen in sociale situaties, positiever over zichzelf willen denken en meer zelfvertrouwen willen opbouwen.

Heb je interesse? Bel 06-22424229 op werkdagen tussen 09.00 en 09.30 uur. We kunnen dan vragen beantwoorden over de data, locatie, tijd en kosten.

Haar op je tanden

Het woord ‘assertiviteit’ heeft voor mensen verschillende betekenissen. De ene associeert het met pinnige types met flink wat haar op de tanden, de ander heeft misschien zelf ervaren dat van je afbijten flink wat voordelen kan hebben.

Wat is assertiviteit nu precies, en wat kun je ermee? Wij zijn van mening dat mensen assertief zijn als ze voor hun rechten opkomen. En wel op zo’n manier dat het niet ten koste gaat van de rechten en wensen van anderen. Concreet houdt dit bijvoorbeeld in: het initiatief nemen tot contact, je eigen wensen kenbaar maken, het uiten van je gevoelens en doorvragen wanneer je iets niet begrijpt.

Iedereen houdt wel eens z’n mening voor zich of stemt in met een verzoek terwijl we er eigenlijk geen zin in hebben. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wel als dit heel vaak voorkomt en je er zelf onder te lijden hebt.

Subassertieve mensen hebben vaak moeite met het opkomen voor hun eigen rechten, met het herkennen en erkennen van gevoelens, meningen en wensen. Ze raken vaker gespannen, zeggen ‘ja’ op dingen waar ze eigenlijk ‘nee’ op willen zeggen. Soms weten ze helemaal niet meer wat ze nu eigenlijk zelf willen en voelen ze zich minder waard dan andere mensen.